پلت فرم خودرو چیست؟
خودرو,فروش خودرو :شاید بارها این واژه یعنی پلتفرم را شنیده اید و این سوال برایتان ایجاد شده که پلت فرم خودرو چیست؟ و چه تفاوتی با طراحی و خلق خودرو جدید دارد با ما همراه باشید تا با واژه پلتفرم آشنا شوید.
پلت فرم خودرو چیست؟
پلت فرم یکسان دو خودرو شامل قسمت هایی نظیر : طراحی،مهندسی ساخت یکسان و عملیات تولید یکسان می باشد.
این بدان معناست که پایه ساخت دو خودرو از یک منبع نشات می گیرد،به عبارت دیگر طراحی آن دو خودرو و تکنولوژی های به کار گرفته شده در آن ها از یک مدل استخراج شده است.
این کار در صنعت خودروسازی به منظور کاهش هزینه های مرتبط با توسعه محصولات صورت می گیرد و بوسیله این حربه خودروسازان می توانند مدل های متنوعی را به بازار عرضه کنند.اما در حقیقت پایه و اساس ساخت آن مدل ها یکی باشد.با توجه به این مسئله که ایجاد یک خودرو کاملا جدید که از هر نظر با دیگر خودروها متفاوت باشد هزینه ای چند میلیون دلاری را برای خودروسازان در بر خواهد داشت.بوسیله این کار خودروسازان می توانند با هزینه ای به مراتب کمتر نسبت به صرف هزینه برای ساخت یک مدل تازه و نو،طیف محصولات خود را گسترش دهند.
در واقع هدف از به اشتراک گذاری پلت فرم های یکسان در خودروهای گوناگون این است که فرآیند توسعه محصول کارآمدتر باشد.اما این عمل اشتراک گذاری پلت فرم نیز محدودیت هایی را برای خودروسازان بوجود می آورد که یکی از آن ها کمتر فرق قائل شدن مشتریان میان دو محصول با پلت فرم مشترک است که برای برطرف کردن این اتفاق نیز خودروسازان راهکارهایی در نظر می گیرند.
به طور کلی اگر بخواهیم در مورد پلت فرم به ساده ترین شکل ممکن تعریفی داشته باشیم باید گفت که پلت فرم از مجموعه زیر بندی و جلوبندی،مجموعه شاسی(شاسی مونو کوک یک خودرو در نظر گرفته شود)،سیستم تعلیق،محل قرار گیری پیشرانه تشکیل می شود.
مزایا پلتفرم :
1-کمتر شدن قطعات خودرو و مدیریت آسانتر موجودی برای کارخانجات
2-کاهش هزینه های تحقیق و توسعه
3-افزایش کیفیت و نوآوری
4-ایجاد یک استاندارن جهانی بین محصولات
5-تنوع محصولات بیشتر
معایب پلتفرم :
1-نشان مهندسی(که به کنایه به برخی از محصولات دارد که عملا فرق میان آنها در بین لوگوی نصب شده روی خودروست)
2-فرق کمتر بین دو یا چند محصول
3-کم ارزش شدن برخی از محصولات(مثل برخی از خودروهای لوکس)
در زیر چهار پلت فرم از کمپانی های فورد،جنرال موتورز،فولوکس واگن و فیات به همراه خودروهایی که از این پلت فرم ها استفاده می کنند آمده است:
Ford CD3 platform
این پلت فرم از سال 2003 تا به حال در خودروهای فورد،مزدا،لینکلن و مرکوری استفاده می شود.از این پلت فرم برای خودروهایی در کلاس کراس اوور و خودروهای سدان متوسط و خودروهای سدان لوکس استفاده می شود.همچنین این پلت فرم برای اولین بار توسط مزدا بوجود آمد.نیرو محرکه در این پلت فرم محرک جلو و چهار چرخ محرک می باشد.
اما خودروهایی که از این پلت فرم استفاده می کنند:
Ford Edge - Ford Fusion
Lincoln MKX - Lincoln MKZ
Mazda Atenza/Mazda6 - Mazda CX-9
Mercury Milan
GM Epsilon platform
این پلت فرم که جانشین GM N platform است از سال 2003 تا به الان به کار گرفته می شود.این پلت فرم مخصوصخودروهایی در کلاس سدان بزرگ و سدان متوسط است.
اما خودروهایی که روی این پلت فرم ساخته می شوند:
Chevrolet Malibu
Pontiac G6
Buick Regal - Buick LaCrosse
Cadillac BLS - Cadillac XTS
Saturn Aura
Opel Vectra - Opel Signum - Opel Insignia
Daewoo Alpheon
Volkswagen D1 platform
این پلت فرم که از خانواده پلت فرم های سری دی کمپانی فولوکس واگن است بیشتر برای خودروهای لوکس و مجلل استفاده می شود و خودروهایی که از این پلت فرم استفاده می کنند به شرح ذیل است:
Volkswagen Phaeton
Bentley Continental GT - Bentley Continental Flying Spur
Fiat Compact platform
این پلت فرم همانطور که از نامش پیداست مخصوص خودروهای کامپکت که توسط کمپانی فیات ساخته شده است.فیات برای ساخت این پلت فرم سرمایه گذاری 100 میلیون یورویی کرده است.طریقه انتقال نیرو در این پلت فرم محرک جلو و چهار چرخ محرک می باشد.خودروهایی که از این پلت فرم استفاده می کنند به شرح ذیل است:
Alfa Romeo Giulietta - Alfa Romeo Giulia
Dodge Dart
Fiat Viaggio