سمند با موتور توربو
بدون شک عرضه سمند در صنعت خودروسازی کشورمان گامی بلند و مهم به شمار می رود، خودرویی که با وجود تمامی مشکلات موجود در كشور، از زمان عرضه تا به امروز توانسته بازار خوبی نصیب خود كند. ایرانخودرو پس از عرضه اولیه سمند و طی سالهای گذشته سعی بر آن داشته تا با بهروزرسانی خانواده اين محصول، خودرويي قابل قبول به مشتریان عرضه كند، به طوری که عرضه مدل های SE، الايكس و در ادامه مدلی جدید از این خانواده تحت نام سورن در کنار امکان سفارش پیشرانه های XU7 و مدل های مختلف پیشرانه ملی EF7 (پایه گازسوز و یا بنزینسوز) برای خانواده سمند، تفاوتی بارز میان آن و دیگر خودروهای تولید داخل به وجود آورده است.
در این میان سورن که در ابتدا تنها در نمای جلو و عقب با دیگر اعضای خانواده سمند متفاوت بود، توانست مشتریان خاص خود را با شعار «سورن؛ خاص» جلب كند. این موفقیت و از سوی دیگر برنامه ایرانخودرو در تبدیل سورن به کلاسی متفاوت از خانواده سمند، با عرضه سورن ELX که از فضای داخلی کاملا جدید و به روز شده بهره می برد تکمیل شد، به طوری که اکنون سورن ELX با وجود بخش های مشترک بسیار با خانواده سمند، کلاسی جدا از محصولات این خودروساز داخلی به شمار می رود. سورن ELX که در حال حاضر با دو پیشرانه EF7 و L3 با قدرت های 113 و 100 اسب بخار به فروش می رسد در آینده نزدیک قرار است مجهز به یک مدل «توربو» نیز بشود که به لطف تخصص و تلاش مهندسان شركت تحقيق، طراحي و توليد موتور ايرانخودرو (IPCO) توانایی تولید 150 اسب بخار قدرت را دارد. چندی پیش فرصتی پیش آمد تا مدتی کوتاه را با این غول 150 اسبي ساخت داخل سپری كنيم؛ آنچه در ادامه می خوانید نتیجه آزمایش فنی سورن توربو در اطراف تهران است.
اولین توربو استاندارد تولید داخل
سورن توربو اولین خودرو تولید داخل به شمار می رود که به صورت استاندارد از یک پیشرانه مجهز به پرخوران يا همان توربورشارژر بهره می برد. پیشرانه مورد استفاده در این خودرو از خانواده پیشرانههاي EF7 با حجم دقیق 1645 سی سی است که به لطف بهرهمندی از یک پرخوران، توانایی تولید قدرت 150 اسب بخار را در دور موتور 5200 دور در دقيقه و گشتاور 215 نیوتن متر را در محدوده 2200 تا 4800 دور در دقیقه به دست آورده است. برای تطابق سیستم انتقال نیرو با افزایش قدرت پیشرانه، کلاچ خودرو نیز تقویت شده است تا تاب تحمل قدرت 150 اسب بخاری و گشتاور 215 نیوتن متری سورن توربو را داشته باشد. ترمز خودرو نیز دچار تغییراتی شده و این بار چرخ های عقب نیز مجهز به ترمزهای دیسکی شدهاند تا قدرت توقف سورن توربو با شتاب بیشتر آن هماهنگي بهتری پیدا کند. سیستم اگزوز خودرو هماهنگ با قواي محركه، ارتقا یافته و در محصول جديد، خروجی و منبع اگزوز از قطر بیشتری بهره می برند تا بازده تنفسي پیشرانه توربو سورن راحت تر انجام شود؛ این مساله صدای خشن تری را نیز كه متناسب با اين مدل خودروهاي است را برای این خودرو به ارمغان آورده است.
جدا از تغییرات فنی انجام شده، در داخل خودرو شاهد همان فضای ارگونومیک و بهروز سورن ELX هستیم. طرح جذاب و بسیار بهینهشده داشبورد سورن ELX نسبت به سمند و استفاده از تزئینات آلومینیومیمانند، حال و هوایی اسپرت را برای آن به وجود آورده است. در مجموع جدا از زیبایی داشبورد جدید سورن ELX، از لحاظ ارگونومیکی، این داشبورد در مقایسه با داشبورد پیشین سورن بسیار بهینه شده و این حس را به شما می دهد که سوار بر خودرویی امروزي شدهاید. در طراحی خارجی نیز جلوپنجره خودرو تغییر کرده که هماهنگی بسیار بهتری را برای طرح خارجی سورن به وجود آورده است. البته مدتی است که سورن های جدید كه همگي از نوع ELX هستند با همین جلوپنجره عرضه می شوند.
آزمایش رانندگی
سورن توربو مورد آزمایش به واسطه این که برخي قطعات آن به صورت نمونهسازيشده توليد شده بود، تقریبا هیچ تفاوت بصری در ظاهر، بدنه و داخل اتاق با نمونه های جدید ELX موجود در بازار نداشت و همین موضوع باعث شده بود تا برای رسیدن به محل آزمایش و حتی حین بررسی آن کمتر توجه رهگذران و خودروهای عبوری به آن جلب شود که حداقل برای تیم آزمایش کننده یک حُسن به حساب می آمد. البته در نسخه نهایی و هنگام تولید انبوه، مطمئنا نشان Turbo را در جای جای بدنه این هیولای داخلی خواهیم دید.
اما حتی اگر به این موضوع فکر کرده باشید که با یک سورن ELX معمولی رو به رو هستید، پیشنهاد ما این است که قبل از قرارگیری پشت فرمان این خودرو، کلا «زود قضاوت کردن» را از قاموستان حذف کنید! سورن ELX توربو همانطور که بیان شد، از همان پیشرانه آشنا و محبوب EF7 بهره میبرد که این بار تنفس طبیعی آن با یک سیستم پرخوران به همراه خنككننده مياني يا اینترکولر جایگزین شده تا تجربه جدیدی از رانندگی با این خودرو داخلی برای سرنشینان به دست آید.
خوشبختانه در روز آزمایش، خلوت بودن محل هم مزید بر علت شده بود تا هيچ زاویهی پنهانی در مورد این خودرو باقی نماند. وقتی که پیشرانه را استارت میزنید، در وهله نخست با صدای یک پیشرانه EF7 استاندارد روبهرو می شوید که حتی در حالت نرمال هم بسیار بهتر و گوشنوازتر از پیشرانههای دیگر همرده آن است. اما برخلاف آنچه بیان شده بود، سیستم توربو از همان دورهای ابتدايی یا وارد نمی شود یا اگر هم فعال است عملا با فشار بسیار پایینی کار می کند که قابل درک نیست، ولی تنها کافی است دور موتور را که به شکل غیرقابلباوری، سریعا تمایل به افزایش و نزدیک شدن به محدوده قرمز دارد، از 2700 دور در دقیقه (به صورت تقریبی) بالاتر ببرید تا غرش پیشرانه، کل مجموعه توربو و البته اگزوز جدید، خبر از دوپینگی بودن این سورن به شما بدهد! خودروی مورد آزمایش با آنکه از به صورت نمونه بود ولی به قدری از عملکرد متفاوت و بهتری در مقایسه با دیگر اعضای این خانواده برخوردار بود که لقب غول 150 اسبی به راستی برازنده آن است. شتابگیری و کشش خودرو در هر دندهای (تا دنده چهار) بسیار عالی است و قدرت و گشتاور بالای پیشرانه باعث میشود که کم تر نیاز به تعویض دنده پیدا کنید و برای کسب سرعت 100 کیلومتر در ساعت از حالت سکون البته بدون فشار آوردن بیش از حد به پیشرانه، به زمانی زیر 8.7 ثانیه نیاز داشته باشید که بنا به اعلام مهندسان مركز تحقيقات موتور ايرانخودرو (ايپكو)، شتاب استاندارد در زمان تولید انبوه در حدود هشت ثانیه خواهد بود. جعبه دنده و سیستم انتقال قدرت هم مورد بهینهسازی قرار گرفته تا به خوبی با افزایش نیروي موتور هماهنگ شود ولی تغییر خاصی در سامانه تعلیق و سایر بخش های خودرو به وجود نیامده است.
قابليت ترمزگيري محصول نيز به لطف استفاده از ترمزهاي ديسكي در هر چهار چرخ و بوستر بزرگي كه در چند سال اخير در خانواده سمند مورد استفاده قرار ميگيرد، بسيار خوب ارزيابي ميشود، به طوري كه در سرعتهاي بالا با اشارهاي به پدال وسط، تصور خواهيد كرد كه عقربه سرعتسنج ناگهان از كار افتاده و در حال سقوط است!
در مجموع باید سورن توربو را خودرویی متفاوت با سایر محصولات تولیدی داخلی دانست که به راحتی می توان آن را حتی در رده بالاتر از گرانقیمتترهای این رده همچون مگان و ... قرار داد.