بررسی فنی مزدا 3
در دسته بندی خودرو ها به طور کلی می توانیم سه دسته ی اروپائی ، آمریکائی و آسیائی را نام ببریم . در دو دهه ی گذشته تفاوت ملموسی میان این سه دسته احساس و به چشم می خورد و حتی ماشین سواران هم خودشان را با این سه دسته از هم جدا می کردند فرضا می گفتند آمریکائی سوار یا اروپائی سوار یا... تفاوت سلیقه ها و تفاوتی که در قابلیت های بین این سه دسته به طور جدی احساس می شد باعث فاصله های زیادی میان آنها بود ، کمپانی های خودرو سازاین سه قاره برای ایجاد بازار بهتر و جلب سلیقه های مختلف به سمت خود ، یا با ادغام در هم و یا با کپی برداری از طراحی ، روش های ساخت ، مهندسی و مکانیسم فنی این هدف را دنبال کردند.
مسائل مشترکی مثل آیرو دینامیک ظاهر خودرو ها را به هم نزدیک کرد . ژاپنی ها موفق ترین کپی بردارانی بودند که تمامی صفت های جذاب خودرو های دو قاره ی دیگر را به نحوی اقتصادی در کنار هم جمع می کردند و مشتریان زیادی را توانستند به سمت خود جذب کنند . یکی از این خودرو ها که خیلی از صفات خودرو های اروپائی را با قیمتی نازل در خود جمع کرده مزدا ۳ می باشدطرح اسپرت آن ، توان حرکتی و پایداری بالا از سه مشخصه ی اصلی این خودرو می باشند .
شاید درصد زیادی از خواسته ی کسی که میل به اسپرتی های اروپائی را دارد با ظاهر مزدا ۳ پاسخ داده شود و یا توان حرکتی و همین طور هندلینگ .
زیبائی داخلی این خودرو با آپشن زیاد آن احساس خوبی را به سرنشین منتقل می کند . ارگونومی در این خودرو در بالاترین سطح قرار دارد و راننده تسلط زیادی را در رانندگی با مزدا ۳ احساس می کند . موتور LFX ۲لیتری آن با ۱۴۷ اسب بخار خروجی در ۶۵۰۰ RPM به نسبت وزن ۱۲۳۰ کیلوئی آن توان بسیار خوبی را در اختیار راننده می گذارد و گیر بکس اسپرت ۵ سرعته ی آن با تعویض های بدون تأخیر که به واسطه ی استفاده از لاکاپ در تورک کنورتور ِ گیربکساست شک های اسپرتی خوبی را در فواصل تعویض دنده ها به خودرو می دهد . در حالت تعویض دستی یاتیپترونیک تا زمانی که اهرم تعویض دنده را جابه جا نکنیم تعویض دنده انجام نمی شود و حتی در مرحله ی کات آف منتظر عکس العمل راننده است .می توان گفت با توجه به این مورد که گیربکس های اتومات درصدی از نیروی موتور را به نسبت گیربکس های دستی هدر می دهند این میزان در این گیربکس به حداقل کاهش یافته .
استارت اولیه البته با گیربکس های دستی تفاوت حدود ۱۰ درصدی در شتاب گیری دارد ولی در حرکت ، تغییر دنده ها چه مثبت و چه منفی حس شتاب گیری خوبی را به سرنشین منتقل می کند.
ساسپنشن قوی و اسپرتی این خودرو در جلو با مکانیسم استرات به همراه میل تعادل و فنر لول با پایه های لاستیکی چهار نقطه ای به هدف خنثی کردن نیرو های وارده ، جلو گیری از سر و صدا و ارتقاء هندلینگ و در عقب با استفاده از سیستم مولتی لینک با فنر لول هائی با فورم منحنی و کمک های عمودی و مستقل برای به حداقل رساندن اشغال فضای داخلی خودرو با مکانیسم چند بازوی E شکل به همراه میل تعادل هندلینگی جذاب را در اختیار ما می گذارد .
ایمنی در این خودرو با سیستم جذب و تقسیم نیروی ناشی از برخورد با یک ساختار H شکل که با نیرو های برخورد در ورود به کابین مقاوت می کند . پدال ترمز و ستون فرمان شکننده و همین طور ایربگ پیشرفته در قیاس ِ ایمنی با خودرو های داخلی کاملا ً قابل قبول بوده ولی در تست برخورد از جلو امتیاز چشم گیری کسب نکرده است . ترمز ABS ، EBD بر اساس وزن متحمل بر خودرو کمر بند قفل شونده نیز از جمله سیستم های بالا برنده ی ضریب ایمنی این خودرو می باشند . نسبت تراکم ۱ : ۱۰ سیستم TSCV باعث کنترل گردابی و آشفته ی جریان هوا در منیفولد برای بهبود اختلاط سوخت و هوا ، VVT یا متغیر بودن میزان باز شدن سوپاپ های ورودی هوا ، VIS سوپاپ در منیفولد که در ۴۵۰۰RPM به جریان بیشتر هوا برای ایجاد گشت آور بیشتر کمک می کند و زنجیر تایم با سفت کن بدون صدا و پیستون های ( لو کامپرس ) مجموعا ً باعث توان مندی بالا در موتور این خودرو شده که تورک ۱۸۷ نیوتن متر در ۴۵۰۰ RPM را به ما می دهد .
مزدا ۳ قادر است در هیدروئید تهران شتاب زیر ۱۲ ثانیه را داشته باشد .
مصرف ترکیبی سوخت ، ۶/۷ لیتر در ۱۰۰ کیلو متر می باشد . نام مزدا ۳ سه بار در لیست ۱۰ خودرو برتر اروپا جای گرفت .
تیپترونیک : گیربکس اوتوماتیک با اهرم مجزا جهت تعویض دنده و فیکس شدن دنده در RPM های متغیر
ساسپنشن : مجموعه ی اتصالات متحرک چرخ ها
منیفولد : مجرای ورود هوا به موتور
هیدروئید : میزان اختلاف سطح بین هر مکان با سطح آب های آزاد دنیا که این اختلاف موجب تغییر فشار هوا می شود.