خودروهای چینی با نام های زیبای ایرانی؟
در حالی که استفاده و بخصوص مونتاژ خودروهای چینی در صنعت خودرو درحال افزایش است، کارشناسان از ادامه این روند ابراز نگرانی کرده و معتقدند ادامه این روند به چینی شدن صنعت خودروی ایران منجر خواهد شد.
کارشناسان، ورود بی ضابطه خودروهای چینی به صنعت خودروی ایران را خطری بزرگ برای این صنعت ارزیابی کرده و معتقدند درصورت ادامه این روند، صنعت خودروی ایران هم از نظر حیثیتی و هم از نظر کیفی سازی و فناوری تولید، آسیب خواهد دید و به زبانی دیگر مونتاژکار چینی ها خواهد شد.
یک نگاه ساده به محصولات تولیدی این روزهای برخی خودروسازان کشور نیز این پدیده را تائید می کند.خودرو، مصداق بارز این موضوع، مونتاژ خودروهای چینی و عرضه آن به نام خودروهای ایرانی و در دستور کار بودن امضای قراردادهای مختلف برای تولید خودروهای چینی در آینده است.
این موضوع در هر سه نوع سواری، وانت و خودروهای سنگین چون کشنده ها وجود دارد. البته این موضوع قبلا بیشتر منحصر به گروه کشنده ها بود و خودروهای چینی هنوز در خطوط سواری خودروسازان مطرح مونتاژ نمی شد اما اکنون حضور این خودروها گسترش یافته است.
به یاد داریم معرفی کامیونی به نام کاوه به عنوان کامیون داخلی چه مسائلی به بار آورد، به طوری که کمی بعد مشخص شد 100 درصد این کامیون ساخت چین بوده و فقط مونتاژ آن در داخل انجام شده است.حتی کار به آنجا کشید که شرکت چینی سازنده این کامیون به نام دانگ فنگ نیز از رعایت نشدن حقوق خود در این کامیون شکایت کرد.
فروش خودرو: اکنون نیز آن ماجرا البته به شکل دیگری در حال تکرار است، به طوری که برخی خودروسازان در حال مونتاژ خودروهای چینی و عرضه آن به نام خودروهای ایرانی هستند، علاوه بر این حضور رسمی خودروهای چینی توسط سایر خودروسازان کشور نیز موضوعی است که بسرعت در حال گسترش است.
به این ترتیب مشاهده می شود که خودروهای چینی سهم عمده ای از تولید خودروی در کارخانجات بخش خصوصی را در اختیار دارد بقیه خودروهای چینی فعلا به طور کامل وارد می شود تا سپس مقدمات مونتاژ آن فراهم شود.بدیهی است قضاوت درباره خودروهای چینی موجود در بازار نیز نمیتواند یکدست باشد چراکه برندهایی معتبر و با کیفیت از خودروهای چینی همچنان در بازار ایران حضور دارند، مشابه این گونه قراردادها در بخش خودروهای سنگین نیز به چشم می خورد.
چینی سازی در کمین صنعت ایران
مصطفی ممقانی، کارشناس صنعت خودرو در این باره به خبرنگار ما می گوید: این یک پرسش بزرگ از خودروسازان است که چرا برای تولید مشترک خودرو یا حتی مونتاژ آن سراغ برندهای معتبری چون تویوتا، فیات، فولکس واگن و حتی خودروسازان کره ای چون کیا و هیوندای نمی روند.
وی افزود: با وجود این که خودروهای کره ای بازار ایران را از طریق واردات تسخیر کرده اند، اما سهم کمی در انتقال فناوری تولید و حتی راه اندازی خطوط مونتاژ خودرو دارند به طوری که کمپانی هیوندای هیچ خودرویی را در ایران مونتاژ هم نمی کند و کیا قرار است یک یا دو خودروی خود را مونتاژ کند.
ممقانی تصریح کرد: شاید یکی از دلایل خودروسازان برای تغییر جهت دادن به سوی خودروهای چینی، تحریم ها باشد اما پاسخ این است که قبل از تحریم ها نیز مونتاژ برخی خودروهای چینی در ایران آغاز شده بود و بروز تحریم ها به آن شدت بخشید.
از سوی دیگر باید پرسید چرا خودروسازان ایرانی برای مونتاژ خودروهای چینی در بلندمدت قرارداد امضا کرده اند؟ مگر تحریم ها قرار است سال های سال ادامه داشته باشدکه در فکر همکاری بلندمدت با چینی ها هستند؟ آیا خودروسازان حاضرند بعد از رفع تحریم های فعلی سراغ برندهای باکیفیت تولید خودرو بروند؟ پاسخ به این پرسش مبهم است.
این کارشناس گفت: این یک واقعیت است که برخی خودروهای چینی کیفیت مناسبی ندارد و به همین دلیل هم ارزان تمام می شود. این موضوع درباره بسیاری از خودروهای چینی مصداق دارد. مثلا به یاد دارم زمانی که ون های چینی به بازار آمد این خودروها مشکل قوای محرکه داشت و مصرف سوختش به 14 لیتر می رسید. همچنین فجایعی که کامیون چینی هوو به بار آورد و شمار زیادی از هموطنان را به کام مرگ فرستاد هنوز از یاد نرفته است.
ممقانی افزود: درباره خودروهای سواری نیز ماجرا همین است زیرا این خودروها پس از حداکثر دو سال مصرف، کیفیت خودرا از دست می دهد، بنابراین به عنوان یک کارشناس به خودروسازان ایرانی توصیه می کنم که مونتاژ خودروهای چینی باانگیزه کسب سود بیشتر و ارزان تمام شدن به مصرف کننده ضرر می زند.
این کارشناس صنعت خودرو گفت: درسال 2012 پس از الجزایر، عراق و روسیه، ایران چهارمین مقصد صادراتی خودروهای تولید شده با برند چین بوده است.
ممقانی اظهار کرد: در این سال، الجزایر با 149 هزار و 800 دستگاه بیشترین خودروهای چینی را در جهان خریداری کرد و دو کشور عراق با خرید 90 هزار و صد دستگاه خودرو و روسیه با خرید 89 هزار و 700 دستگاه در رتبه های دوم و سوم این رده بندی قرار گرفت.
وی خاطرنشان کرد: درسال 2014 (امسال)، 77 هزار و 800 دستگاه از خودروهای چینی به ایران راه یافت که البته بیشتر آن شامل خودروهای مونتاژ شده با برند چین در کارخانه های داخل کشور است.وی افزود: هر چند آمار تازه ای از ورود خودروهای چینی به ایران به هر نحو در دست نیست اما روشن است که ادامه روند کنونی خودروسازان ایرانی را مونتاژکار چینی ها خواهد کرد پس چه بهتر که اگر می خواهیم مونتاژکار باشیم، مونتاژکار برندهای معروف و باکیفیت جهان باشیم.